Recenzia cărții Direcție Divină

scrisă de Craig Groeschel

În fiecare zi facem alegeri importante sau mai puțin semnificative, însă ele determină modul în care ne petrecem ziua, anii și viața. Deciziile ne determină viitorul, felul în care trecem peste încercări, modul în care primim eșecul sau reușita. Iar aici este vorba în mare măsură despre voința noastră, despre atitudinea noastră, cât de multă importanță acordăm obiceiurilor nepotrivite din viața noastră, cât de mult suntem dispuși să ne schimbăm viața. În fond, despre asta vorbește și Craig Groeschel în cartea sa „Direcție divină”, despre decizii care ne vor schimba viața, decizii care vor aduce o nouă traiectorie în viața noastră dacă suntem gata să ascultăm de Dumnezeu.

Cartea Direcție divină a fost publicată în anul 2017 în S.U.A. cu titlul Divine Direction, iar mai apoi tradusă în limba română un an mai târziu. Craig Groeschel este atât autor, cât și pastor fondator al Life Church, organizație care a dezvoltat YouVersion și aplicația Biblia care a facilitat accesul la Scriptură al oamenilor de pe întreg pământ. [1]

recenzie direcție divină

Autorul ne explică încă de la începutul cărții că este vital să avem o viață disciplinată în care să ne formăm anumite obiceiuri bune care conduc la alte comportamente corecte. Este important să ne trasăm obiective bune pe care să și le împlinim „este nevoie doar de o decizie ca să începi ceva nou în fiecare an”. Dacă nu ești destul de motivat, gândește-te în perspectivă la cum vor decurge lucrurile pe viitor dacă nu iei acea decizie, care sunt consecințele și cum te vor influența pe tine și pe cei din jur. Dacă vrei să-ți schimbi cursul vieții, ești nevoit să faci anumite alegeri. De asemenea, este important să avem acest gând în minte, că alegerile noastre îi influențează pe cei din jur „viața noastră se revarsă continuu în viețile altora – și ale altora în a noastră” [2]. Alegerile mărunte pe care le facem în viață au consecințe care se răsfrâng asupra celor din jur, fie că vrem sau nu.

Un lucru neobișnuit la care autorul ne îndeamnă să cugetăm este povestea pe care vrem s-o spunem altora despre noi pe viitor, un laitmotiv pe care-l poartă de-a lungul întregii cărții sale „fiecare decizie trebuie să te aducă mai aproape de ceea ce Dumnezeu te-a creat să fii, să îți întoarcă viața în direcția povestirii pe care ai fi bucuros să o împărtășești.” Dumnezeu ne-a lăsat să alegem. În fiecare zi luăm decizii care ne apropie mai mult de El, sau ne îndepărtează. Cu cât alegem mai înțelept, cu atât înțelegem mai bine scopul pentru care am fost creați. Mai mult de-atât, deciziile ne dictează viitorul. Iei decizii înțelepte și responsabile, te bucuri de un viitor fericit. Nu ești vigilent și nu acorzi importanță deciziilor pe care le iei, povestea poate să fie una de care nu ți-e drag să o spui și altora, ci din contră, să o ascunzi tot mai mult.

criag direcție divină

Craig Groeschel abordează un stil deschis cu întrebări meditative, precum titul primului capitol „Care este povestea ta?” sau „Când ai dedicat o zi întreagă slujirii altora care se află în nevoi?”.  De asemenea, autorul este sincer și vulnerabil cu cititorul și atunci când simte nevoia de a explica ceva, nu ezită să o facă în paranteze, ca anumite indicații scenice de felul „(Credeți sau nu, asta nu a fost ușor pentru mine – chiar dacă sunt pastor!)”. Ne plac exemplele personale, vulnerabilitatea oamenilor pentru că ne identificăm mai ușor cu ei.

Una dintre deciziile care ne vor schimba viața, susține Craig Groeschel, este să ne ducem încotro ne călăuzește Dumnezeu, să pornim la drum chiar dacă ar fi mult mai ușor să rămânem acolo unde suntem. Autorul ne încurajează să avem mereu inima deschisă pentru schimbare pentru că nu știm ce ocazii minunate pierdem dacă nu suntem gata să facem primul pas, să riscăm, să renunțăm la confortul nostru.

În altă ordine de idei, Craig Groeschel dezbate problema consumatorilor spirituali „Nu suntem creați să fim consumatori spirituali. Dumnezeu ne-a chemat să fim lucrători spirituali. Nu Biserica există pentru noi. Noi suntem biserica și existăm pentru lume.” Suntem tentați să căutăm biserici care să satisfacă nevoile noastre, noi să primim hrana necesară, îmbărbătare, răspuns la rugăciuni. Suntem concentrați așa de mult pe noi înșine încât uităm că noi existăm pentru lume, noi suntem chemați să dăm altora, să îmbogățim pe alții.

În concluzie, alegerile ne determină viitorul, ne schimbă viața și îi influențează pe cei din jurul nostru. Alergând la Dumnezeu pentru călăuzire în toate aspectele vieții noastre, vom experimenta acea viață din belșug pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Avem nevoie de înțelepciune în a lua decizii, iar înțelepciunea nu o putem căpăta decât stând în părtășie cu Dumnezeu. Alege înțelept!

Bibliografie

  1. “Craig Groeschel | About,” Craig Groeschel, accessed March 8, 2021, https://www.craiggroeschel.com/about.
  2. Craig Groeschel, Directie divina: 7 decizii care iti vor schimba viata (Scriptum, 2018).
Alexandra ucenicizare profil zambet

Ema Turculeț

Ema a absolvit Facultatea de Litere și Masterul Cultură și civilizație europeană la Oradea, iar acum slujește în cadrul departamentului Content Writing.

De la vârsta de 5 ani îi plăcea sa inventeze povești cu care să-i amuze pe alții. Mai apoi, crescând, a învățat să-și scrie gândurile și astfel a descoperit puterea lor vindecătoare. De aici, pasiunea de a scrie, de a crea, de a țese șiraguri de cuvinte. Dorința ei acum este să slujească Domnului prin darurile pe care El le-a pus în ea.