iQuestion: Cum ar trebui să arate o zi în care ținem post?

Festinul sufletului

 

Așa cum ne bucurăm de o masă îmbelșugată cu felurite mâncăruri și avem parte de festinul gusturilor, întocmai ar trebui să ne îngrijim de festinul sufletului. Care nu se referă la o abundență de gusturi și arome de la care nu ne abținem, ci mai degrabă duce tocmai spre o oprire, o înfrânare.

Postul este o disciplină foarte importantă în viața unui credincios. Avem multe exemple de oameni din Biblie care au postit, de la Moise, Estera, poporul Israel, chiar Domnul Iisus. Postul poate fi de mai multe feluri, dar toate țintesc spre același scop: o zi pe care o dedicăm lui Dumnezeu și nu ne ocupăm cu nevoile noastre, așa cum prezintă Isaia în scrierile sale „neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededându-te la flecării” (Isaia 58:13), ci ne îngrijim mai mult de suflet.

suflet festin misiune in actiune

Postul nu este doar o înfometare sau o dietă pentru a da jos kilogramele în plus, ci ar trebui să-l considerăm ca un timp pe care i-l dedicăm Domnului, o zi sau mai multe zile în care ne hrănim sufletele din Cuvânt, deoarece este scris: „Omul nu va trăi numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.”(Luca 4:4). De asemenea, este o perioadă pe care o petrecem cât mai mult cu putință cu Dumnezeu pentru a auzi vocea Lui. Uneori, poate e nevoie de o drumeție, în care sunt doar doi exploratori: tu și Dumnezeu. Timpul petrecut în natură ne dezvăluie mai mult din caracterul lui Dumnezeu. Prin acest timp dedicat, te îndepărtezi de orice ți-ar putea distrage atenția.

A ține o zi de post nu înseamnă abstinența mâncării și a petrece tot timpul pe rețelele de socializare sau a pierde timpul cu alte lucruri nefolositoare. Ne abținem de la a mânca, dar în același timp, ne înfrânăm și obiceiurile nepotrivite, excesive și care ne dăunează.

Postul adevărat și autentic pe care-l prezintă Isaia este cel în care rezolvăm problemele cu cei din jur, renunțăm la anumite dependențe „dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți și rupe orice fel de jug” (Isaia 58:6).

O zi de post Îl are în centru pe Dumnezeu. Astfel, vorbim cu El prin rugăciune, ne hrănim din Cuvânt, Îi aducem laude prin cântare cu vocea sau anumite instrumente muzicale. De asemenea, putem asculta anumite predici, putem citi anumite comentarii biblice sau cărți pentru creșterea noastră spirituală.

Un alt aspect important este faptul că ne hrănim sufletele, dar în același timp, oferim și altora din belșugul nostru: „împarte-ţi pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociții fără adăpost” (Isaia 58:7).

O zi de post o începem și o terminăm cu Dumnezeu. Această disciplină face bine sufletului nostru, ne apropie mai mult de Dumnezeu, ne ajută să ne ținem trupul în stăpânire. Prin disciplina postului, nu facem noi ceva pentru Dumnezeu, ci de fapt El lucrează în viețile noastre prin acest prilej.

Postul răspunde la rugăciuni, aduce călăuzire, răspunde la întrebări și aduce biruință. Festinul sufletului este acest timp de înfrânare de la ce este omenesc și cotidian și aduce o înfruptare din Dumnezeu. Așadar, lasă-ți sufletul să se bucure din plin de acest festin, golește-l de toate întinăciunile acestei lumi și umple-l cu roadele Duhului Sfânt.

Alexandra ucenicizare profil zambet

Ema Turculeț

Ema a absolvit Facultatea de Litere și Masterul Cultură și civilizație europeană la Oradea, iar acum slujește în cadrul departamentului Content Writing.

De la vârsta de 5 ani îi plăcea sa inventeze povești cu care să-i amuze pe alții. Mai apoi, crescând, a învățat să-și scrie gândurile și astfel a descoperit puterea lor vindecătoare. De aici, pasiunea de a scrie, de a crea, de a țese șiraguri de cuvinte. Dorința ei acum este să slujească Domnului prin darurile pe care El le-a pus în ea.