Să ne amintim promisiunea lui Dumnezeu că vom primi o inimă nouă, că ne-o va transforma dintr-o inimă de piatră, într-o inimă de carne. Cine poate cunoaște inima și tot ceea ce se întâmplă în interiorul ei?

Dintr-o inimă de piatră, într-o inimă de carne

În inimă se zbat tot felul de sentimente și emoții, atitudini și intenții. Cu inima alegem binele sau răul, ea ne controlează voința și rațiunea. De asemenea, din inimă izvorăsc toate atitudinile, reacțiile, felul nostru de vorbire, modul nostru de gândire, de aceea avem îndemnul și sfatul să ne protejăm inima: „Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții!” (Proverbe 4:23).

mia inima piatra misiune in actiune

Cu toate acestea, ne naștem cu o inimă rea și pervertită, o inimă amăgitoare – „Inima este nespus de înșelătoare şi de deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască?” (Ieremia 17:9). De cele mai multe ori inima ne înșală și acționează în moduri la care nu ne-am fi gândit. Ne regăsim adeseori în situații în care acționăm așa cum nu ne-am dori, scoatem cuvinte pe care nu ne-am dori să le adresăm și reacționăm în moduri nepotrivite. Însă Dumnezeu ne cheamă să ne păzim inima de răutate sau orice faptă rea. Să ne ferim de ranchiună și invidie care încolțește în inima noastră și apoi se răsfrânge asupra celor din jurul nostru. Ceea ce vom semăna, aceea vom secera, de aceea este important ce strângem în inima noastră.

De asemenea, să ne păzim inima de trufie, de o atitudine arogantă și plină de mândrie față de cei din jurul nostru și cu care intrăm în contact. Omul concentrat doar pe sine va căuta întotdeauna să fie superior celorlalți, să-i disprețuiască pe cei din jur și să-i judece. Omul plin de sine nu-și va recunoaște niciodată greșelile și nu va fi capabil să-și ceară iertare sau să rezolve conflicte. Nu va accepta opiniile celuilalt și va considera că el are întotdeauna dreptate.

Mai mult decât atât, să ne păzim inimile de mentalitățile nepotrivite din ziua de azi, să nu ne conformăm gândirii lumii acesteia prin compromis și alte diformități care sunt contra poruncilor lui Dumnezeu. Lumea va încerca să te atragă în mrejele ei prin cultura nouă, prin tot felul de manifestații de închinare la cel rău, prin pervertirea adevărului. Prin urmare, nu lăsa ca lumea și atracțiile ei să-ți infecteze mintea și sufletul, să te îndepărteze de calea îngustă.

Dumnezeu ne promite în Cuvântul Său că ne va da o inima nouă, o inimă de carne și un duh nou: „Vă voi da o inimă nouă și voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatră și vă voi da o inimă de carne” (Ezechiel 36:26). Dintr-o inimă rea, care caută numai folosul ei, vom primi o inimă simțitoare, o inimă ascultătoare de Dumnezeu, o inimă bună prin care curge harul dragostei Sale. Dumnezeu produce această transformare prin nașterea din nou. Numai Duhul Său cel sfânt poate să străpungă inimile noastre de piatră, de răutate și trufie și să ne ajute să ne prefacem prin reînnoirea minții noastre.

Așadar, numai Hristos poate să scoată inima de piatră din noi și să ne dea o inimă nouă, o inimă de carne. Prin puterile noastre nu putem fi buni, blânzi, iertători și iubitori, dar El ne preschimbă în făpturi noi (2 Corinteni 5:17). Numai prin Duhul Sfânt care locuiește în noi putem simți cu alții, putem iubi și trăi o viață curată. Fără harul Lui am fi sortiți pieirii, robi păcatului și inimii împietrite o viață întreagă, însă El a venit să dezlege lanțurile robiei și să ne dea o inimă nouă în dar.

Alexandra ucenicizare profil zambet

Ema Turculeț

Ema a absolvit Facultatea de Litere și Masterul Cultură și civilizație europeană la Oradea, iar acum slujește în cadrul departamentului Content Writing.

De la vârsta de 5 ani îi plăcea sa inventeze povești cu care să-i amuze pe alții. Mai apoi, crescând, a învățat să-și scrie gândurile și astfel a descoperit puterea lor vindecătoare. De aici, pasiunea de a scrie, de a crea, de a țese șiraguri de cuvinte. Dorința ei acum este să slujească Domnului prin darurile pe care El le-a pus în ea.