Ce este o sectă? Este o întrebare bună la care mulți se grăbesc să răspundă, însă fără a ști cu adevărat ceea ce spun. În acest episod acoperim câteva lucruri care definesc o sectă și cum se remarcă față de creștinismul adevărat și autentic.
5 Semne – Cum recunoști o sectă
În primul rând, în Noul Testament, oamenii nu mergeau pe stradă spunând „eu sunt creștin”, ci tocmai necreștinii îi numeau creștini pentru că se asemănau cu Hristos. Înțelegeți diferența? Nu trebuie să ne numim noi înșine în vreun fel pentru că lumea și faptele noastre ne vor spune ce și cum suntem.
În al doilea rând, ceea ce mă deranjează cel mai mult este faptul că majoritatea din cei ce judecă celelalte confesiuni, prin a le numi secte, habar nu au ce înseamnă Ortodoxia, și nici măcar nu practică ei înșiși învățăturile Domnului Iisus Hristos din Ortodoxie.
1. Biblia nu este autoritatea primară
Putem recunoaște o sectă foarte ușor după faptul că Biblia nu are autoritatea care ar trebui să o aibă. În general Biblia este înlocuită cu alte cărți sau revelații ale altor oameni în afara de cei împuterniciți de însuși Domnul Iisus Hristos, cum au fost apostolii. Tocmai de aceea pentru noi, ca și creștini, Biblia este autoritatea finală, pentru că ea a fost scrisă de oamenii lui Dumnezeu. De prima mână, nu a doua, nu a treia, nu a patra… De cei care au trăit și au fost martori ai vieții Domnului Iisus Hristos.
Adică dacă eu vin cu o revelație și spun că „asta ne spune Dumnezeu astăzi”, dacă contrazice biblia, sau nu este în acord cu Biblia, sau adaugă la Biblie, atunci ne putem da seama imediat că e ceva dubios la mijloc și că e posibil să fie vorba de o sectă. În mod special când vine cu o învățătură falsă.
Chiar dacă Biblia este recunoscută ca autoritate, sectele nu pun mare accent pe ea, iar cel mai des este reinterpretată. În ce fel? Vor prelua din ceea ce spune și o vor aplica unui context anume și vor adăuga înțelesuri care nu sunt în scrierea originală. Tocmai din cauză că liderii vor să iasă în evidență, să se dea un exemplu și ca oamenii să ii urmeze.
Din păcate sunt mulți preoți care învață că protestanții sunt o sectă și au altă Biblie. Acest lucru nu e adevărat.
2. Axată pe o persoană specială sau un lider
O persoană care caută să aducă alte adevăruri și să promoveze alte idei decât pe cele pe care le știm din Scriptură, ar trebui să ne dea puțin de gândit. Este important să luăm lucrurile în lumina a ce știm deja. Trebuie mai întâi să analizăm acele învățături, să observăm dacă construiesc pe fundamentul pe care-l avem deja, sau îl contrazice din cauza unor motive sau interese personale.
Un bun exemplu în acest sens, este cazul lui Joseph Smith, liderul mormonilor despre care am vorbit într-un episod anterior. Mormonii susțin că revelațiile lui Joseph Smith dețin o mai mare autoritate decât Biblia. Înainte de cataloga o sectă trebuie să căutăm cum a fost fondată. În opoziție cu Mormonii sau Martorii lui Iehova, care vin cu ceva nou și contrazic ce a fost înainte, protestanții se reîntorc la fundamentele de bază. Multe dintre secte au un mesaj fals, iar despre asta vom discuta în punctul următor.
3. Un mesaj fals
Un mesaj fals pe care-l întâlnim la majoritatea sectelor este că mântuirea se capătă prin fapte. Astfel de secte încearcă să adauge ceva la ceea ce Domnul Iisus a lăsat atunci când a spus doar „Crede, și vei fi mântuit”. Dacă mântuirea ar fi fost căpătată prin fapte, atunci Domnul Iisus Hristos nu ar mai fi trebuit să moară. Însă noi, oricât am încerca să fim buni prin puterile noastre, păcătuim. Tocmai din cauza acestui fapt era nevoie de sacrificiul Domnului Iisus Hristos care ne spală de orice păcat.
Nu facem fapte bune ca să căpătăm mântuire, ci pentru că vrem să pășim pe urmele Domnului Iisus. Diferența dintre secte și Creștinism este faptul că cel din urmă, îl are în centru doar pe Iisus, nu fapte sau alte învățături.
4. Neagă Dumnezeirea lui Iisus Hristos
Felul cum este văzută persoana Domnului Iisus face de cele mai multe ori diferența dintre o sectă și Creștinism. De exemplu, mormonii nu recunosc faptul că Iisus este Dumnezeu. Sau dacă într-adevăr este Dumnezeu, nu poate fi așa cum Îl descrie Biblia, ci introduc ei alte învățături, precum ideea că Domnul Iisus trebuie să fie fratele diavolului.
5. Tot ce fac ei este ”exclusiv”
Un mod simplu prin care putem identifica sectele este eticheta „exclusiv.” Acele grupări care au Biblia lor, regulile lor și fac lucrurile așa cum cred ei de cuviință și sunt concentrați doar pe ei, pot fi numite secte. De exemplu, traducerea bibliei de către preotul ortodox, Dumitru Cornilescu, corespunde cu traducerile din toată lumea, în timp ce biblia Martorilor lui Iehova nu corespunde cu toate celelalte.
În concluzie, lupta cu sectele a fost dintotdeauna. Creștinismul a fost considerat la început o sectă, însă este important să înțelegem modul cum lucrează o sectă, înainte de a cataloga. Mulți oameni cred că tot ceea ce nu este ortodox sau catolic, este o sectă, dar nu aceasta este învățătura Bibliei. În lumina a tot ceea ce am afirmat mai sus, ferește-te de secte și apără-ți credința!