Recenzia cărții Disciplinele Spirituale

scrisă de Richard J. Foster

În fiecare zi ne luptăm să fim mai asemănători lui Iisus Hristos, ne dorim transformarea caracterului nostru, însă până la a ajunge fluture, avem nevoie de acea metamorfozare. Este greu „să fii în cocon”, „să fii omidă”. Este grea așteptarea, însă ce frumos este finalul! Despre această transformare ne vorbește cartea „Disciplinele spirituale” și ne este prezentată calea spre maturitatea creștină, care poate fi dobândită prin anumite discipline spirituale, abordate și în această carte.

Richard J. Foster este un teolog și autor creștin recunoscut pentru numeroasele traduceri ale cărților sale, cea mai cunoscută fiind „Disciplinele spirituale”, care s-a vândut în peste un milion de exemplare și a fost recunoscută de revista Christianity Today drept una dintre cele mai influente zece cărți ale secolului XX.

disciplinele spirituale carte foster richard

În carte sunt înfățișate atât discipline interioare: disciplina meditației, postului, cât și cele exterioare, precum disciplina solitudinii, supunerii sau slujirii, dar și anumite discipline ale comunității, cum este exemplul disciplinei închinării, mărturisirii.

Suntem înclinați să credem că disciplinele sunt ca niște legi pentru noi, anumite principii care ne îngrădesc și ne fură libertatea, însă Richard Foster caută să ne amintească tocmai opusul: aceste discipline ne redau libertatea, deoarece „scopul disciplinelor este libertatea.”

Una dintre disciplinele interioare abordate în carte este disciplina meditației, o disciplină care lipsește generației de azi. Ne este greu să ne oprim din alergarea noastră, să ne facem liniște în suflet și să ascultăm acel „susur blând și dulce” (1 Împărați 9:12), pentru că suntem asaltați prin tot felul de atracții vizuale, auditive pe orice rețea socială sau televiziune. Meditația necesită timp, răbdare, un lucru foarte greu pentru noi care suntem învățați să primim totul de-a gata. Autorul face diferența dintre formele meditației orientale și meditația creștină, afirmând: „Meditația orientală are ca scop golirea minții, pe când scopul meditației creștine este umplerea minții.” Meditația corectă te umple de adevărul Bibliei, de Dumnezeul Însuși, deoarece doar în El ne putem găsi desfătarea adevărată și de lungă durată.

De asemenea, o altă disciplină importantă prezentată este disciplina solitudinii. Cultivarea solitudinii ne ajută să fim empatici, să-i înțelegem mai bine pe cei din jurul nostru: „Trebuie să căutăm pacea însuflețitoare a solitudinii, dacă vrem ca relațiile cu ceilalți să ne fie pline de semnificație”. Avem nevoie uneori să ne retragem, să fim doar noi singuri cu Dumnezeu pentru a crește în relația cu El. Crescând în relația cu El suntem mult mai sensibili și receptivi la nevoile altora. Totuși, autorul face distincția dintre singurătate și solitudine, afirmând că prima face referire la un vid lăuntric, iar cea din urmă la plinătate lăuntrică, de care avem așa mare nevoie.

richard j foster profile picture
Richard J. Foster (3 Mai 1942 – prezent)

Cartea are la fiecare sfârșit de capitol anumite sugestii pentru cititor, întrebări și o lectură biblică zilnică specifică subiectului pe care îl parcurgi. Sugestiile te ajută să înțelegi mai bine ce ai citit, iar întrebările te determină să fii mult mai atent la ce citești pentru a putea fi capabil să răspunzi la întrebări și nu doar atât, ci să nu pierzi bogățiile care sălășluiesc în această carte și pe care tu le poți împrumuta. De asemenea, găsim și anumite îndemnuri practice: „Practicați astăzi exercițiul… notați tot ceea ce descoperiți despre voi înșivă.”

Autorul atrage prin maniera sa de a scrie, prin organizare, lecții practice, precum „practicarea postului”, „a învăța să te rogi”. Richard Foster este autorul care s-a gândit dinainte la toate aspectele necesare unei bune cărți care să te ajute atât să aprofundezi, cât și să practici, să împlinești ceea ce citești.

Așadar, disciplinele ajută la maturizarea spirituală a creștinului, transformarea totală prin înlocuirea deprinderilor nepotrivite și dăunătoare cu altele noi și hrănitoare. Toate aceste discipline sunt doar niște mijloace prin care Dumnezeu își revarsă harul peste noi, harul schimbării și reînnoirii. Cartea te îndeamnă la schimbare și transformare pentru a te asemăna tot mai mult cu Domnul Iisus și te motivează să accepți perioada din „cocon”, care te modelează și te pregătește pentru a putea împlini planul pe care-l are Dumnezeu pentru viața ta.

O altă sugestie de carte ar fi Sfaturile unui Diavol bătrân către unul mai tânăr, scrisă de C.S. Lewis.

Alexandra ucenicizare profil zambet

Ema Turculeț

Ema a absolvit Facultatea de Litere și Masterul Cultură și civilizație europeană la Oradea, iar acum slujește în cadrul departamentului Content Writing.

De la vârsta de 5 ani îi plăcea sa inventeze povești cu care să-i amuze pe alții. Mai apoi, crescând, a învățat să-și scrie gândurile și astfel a descoperit puterea lor vindecătoare. De aici, pasiunea de a scrie, de a crea, de a țese șiraguri de cuvinte. Dorința ei acum este să slujească Domnului prin darurile pe care El le-a pus în ea.