De ce am ales să cred în Iisus?

Fiți întotdeauna pregătiți să răspundeți oricui vă întreabă despre motivul nădejdii care este în voi,  dar cu blândețe și cu teamă, având o conștiință bună, pentru ca, în ceea ce sunteți vorbiți de rău, cei ce vă defăimează să fie făcuți de rușine datorită purtării voastre bune în Cristos.” – 1 Petru 3:15-16

Vrem să răspundem provocărilor!

Ne-am propus să facem o serie de video-uri în care să discutăm despre subiecte „delicate” atunci când vine vorba de credința personală. În mare parte vrem să răspundem la întrebarea „De ce cred?” De ce cred în Dumnezeu, De ce cred în Biblie, De ce cred în Creație vs. Evoluționism, etc..

Primul episod este „De ce cred în Iisus?” Vrem să răspundem întâi acestei întrebări, deoarece fără Iisus, celelalte nu au sens. Dacă nu vrei să citești articolul, te invităm să vizionezi acest video scurt care dezbate câteva dintre motivele pentru care am ales să credem în Iisus.

de ce am ales sa cred in Iisus broderie craciun

Se apropie crăciunul. Un obicei care mulți îl țin doar pentru că așa se face în perioada aceasta. Copiii sunt fericiți că vine moșul, aduce cadouri, dulciurile și bucatele alese sunt pe mese…

Chiar dacă știm că moșul e o poveste inventată, totuși continuăm să ne învățăm copiii de mici despre ea, însă nu îi învățăm și despre celelalte povești care sunt asociate crăciunului, cum ar fi, ieslea, păstorii, corurile de îngeri și cel mai important, despre Iisus, un prunc care s-a născut acum două mii de ani. Înseamnă acest nume ceva pentru tine? L-ai mai auzit? Lasă-mă să-ți spun de ce eu am ales să cred în El și să-mi trăiesc viața diferit.

De ce am ales să cred în Iisus?

1. Iisus a fost o persoană reală

Chiar și cei mai mari sceptici din lume cred în persoana istorică a Domnului Iisus. Există o serie de relatări despre Isus din surse istorice. Aceste relatări sunt de cele mai multe ori ostile creștinismului. Câțiva dintre acești scriitori istorici care au negat natura divină a lui Iisus, dar care l-au menționat totuși în scrierile lor sunt: Thallus, Tacitus, Mara bar Serapion, Phlegon, Plinius cel Tânăr, Suetoniu, Lucian din Samosata, Celsus și Iosif Flaviu. Alte surse ar fi scrierile din Talmud care fac referință la Iisus, scrise de rabinii evrei, o parte din ei fiind chiar cei ce au cerut crucificarea Sa și care nu credeau în divinitatea Domnului Iisus.

Dovezile antice legate de Iisus dezvăluie că au existat martori oculari și atestă existența Sa în istorie, iar învățăturile pe care noi le avem azi sunt reale, nu sunt inventate de oameni. Vechile interpretări necreștine și comentariile critice ale relatărilor Evanghelilor servesc la întărirea revendicărilor de bază ale Noului Testament.

2. Calendarul Gregorian

Un al doilea motiv pentru care cred că Iisus e real este maniera în care este împărțit calendarul. Modul cum s-a datat orice document antic a fost să fie legat de un eveniment important (revolte, catastrofe, războaie) sau o personalitate istorică (de ex. regi/împărați). Datarea pe care o folosim astăzi este notată ca un număr de x ani, luni și zile de la prezența lui Iisus pe pământ. De ce am nota calendarul aproape peste tot în lume în funcție de un basm? Sau poate că Iisus nu e un basm și e mai real decât ne imaginăm.

3. Doar numele lui Iisus și Dumnezeu sunt blasfemiate mereu

De-a lungul istoriei, doar numele Domnului Iisus a fost luat în desert/blasfemiat. Nu găsești niciun alt nume, nici un lider al oricărei religii nu este mai defăimat ca numele Domnului Iisus; ceea ce mie îmi dovedește că este o luptă spirituală în care celui rău chiar îi displace numele acesta. Te-ai întrebat vreodată de ce lumea înjură doar de Iisus și Dumnezeul Creștinismului?

4.  Martirii

Ucenicii nu și-ar fi dat viața pentru o minciună. De două mii de ani încoace, mulți oameni sunt uciși pentru faptul că ei cred în Hristos. Aceste ucideri au început în secolul întâi la evrei. Însuși Iisus a fost ucis pentru învățăturile și credința lui apoi pe rând toți ucenicii lui în afară de unul au suferit moarte de martiri. Iar după ei au urmat martiraje cu miile în tot imperiul roman și mai târziu în toată lumea. Ați auzit povestea lui Nero? Ideea e: de ce au fost acești oameni dispuși să moară pentru un basm inventat? Să moară cineva pentru o minciună inventată e posibil. Dar să fii atât de convins de ceva încât să fii dispus să mori în chinuri groaznice pentru acel adevăr e alta. Și nu vorbim de câțiva „eretici”, vorbim de sute și sute de mii. Dacă e să adunăm sutele de mii de oameni care au fost dispuși să moară pentru ceva atât de adevărat, cred că noi avem o problemă astăzi când ne dăm cu părerea despre lucruri de care unii dintre noi nu avem nici măcar habar. De asta cred în Iisus, pentru că istoria a demonstrat prin martiraje că e real, și nici moartea nu a putut opri acest adevăr să se răspândească.

5.  Învierea

Un lucru foarte important este sa ne amintim ca Iisus a fost crucificat de Romani, care erau conducătorii lumii la vremea aceea și care nu și-ar fi îngăduit ca faptele lor sa fie fără excelentă. Ei excelau în crucificare, făcuseră din asta o arta, iar faptul ca mormântul domnului Iisus era gol după ce aceștia îl omorâseră, le-a făcut de rușine sistemul militar, așa ca sunt sigur că au făcut tot ce le-a stat în putință să afle adevărul și să găsească trupul domnului Iisus, ceea ce nu s-a întâmplat, tocmai din cauză că a înviat!

Să nu uităm că au fost peste 500 de martori la învierea Domnului Iisus, oamenii aceștia au fost marcați pe viață, radical, pentru că l-au văzut cu ochii lor pe Iisus timp de 3 ani jumate făcând miracole, vindecări și minuni, timp în care devenise un erou pentru ei, iar apoi l-au privit murind, iar a 3-a zi a înviat, după Scripturi, împlinind profețiile scrise cu sute, chiar mii de ani înainte de El.

Iisus a zis: „Eu sunt învierea și viaţa. Cel ce crede în Mine va trăi chiar dacă moare.  Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta?” (Ev. după Ioan 11:25-26)

Toți ceilalți lideri care au creat religii au murit și sunt venerați morți, în mormintele lor. Iisus Hristos este singurul care încă trăiește și este un lider viu.

de ce am ales sa cred in Iisus broderie craciun

Povestea nașterii lui Iisus Hristos este o poveste reală, nu un basm sau o legendă ca Moș Crăciun, Moș Nicolae și toate poveștile care circulă pe internet în perioada aceasta a anului. „Nu tot ce zboară se mănâncă” spune un proverb. Hai să îl aplicăm și pe subiecte creștine  de genul, nu doar să evităm subiectul pentru că nu vrem să admitem că e adevărat și că ar trebui să ne schimbăm viața în lumina acestor cunoștințe.

Suntem conștienți că acest subiect poate crea controverse. Nu aceasta este intenția nostră. Tot ne dorim de la ceea ce am spus este să te întrebi și tu, și să îți dai un răspuns autentic la întrebarea: Crezi tu cu adevărat în Iisus? Dacă crezi cu adevărat în Iisus atunci trebuie să trăiești în lumina acestui adevăr.

Dacă ai doar o părere bazată pe nimic concret, nu uita cuvintele lui Pascal:Dacă eu cred în Dumnezeu și EL nu exista, nu am pierdut nimic, dar dacă nu cred și El exista, atunci am pierdut totul!

Dacă ți s-a părut interesant, dă mai departe

Lasă-ne părerea ta în comentarii, iar dacă ți-a plăcut videoclipul susține-ne cu LIKE & SHARE. Dacă ai întrebări, neclarități sau îți dorești să aprofundezi acest subiect, te rugăm să ne scrii la [email protected].

Vă dorim sărbători fericite, în ciuda regulilor fără precedent din acest an, și să rămâneți sănătoși!