De ce am ales să cred Biblia?
“Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.” – 2 Timotei 3:16-17
Oare sunt „închis la minte” dacă cred Biblia? Sunt un „înapoiat”? Asta spun mulți oameni „intelectuali” despre aceia care au curajul să recunoască faptul că ei cred Biblia. În continuare, vrem să aruncăm o privire mai amănunțită asupra unor aspecte legate de această carte care a creat de-a lungul timpul controverse și a modelat atât de multe destine.
Cu toții avem o Biblie rătăcită pe undeva prin casă, ceea ce ne dă impresia că înțelegem ceea ce reprezintă Biblia. Oare știm cu adevărat sau doar „ne dăm cu părerea”?
În primul rând, știm că Biblia este o scriere folosită de arheologi, cu valoare istorică mare. Sunt enorm de multe lucruri menționate în biblie care au fost contestate și care s-au dovedit adevărate după cercetări amănunțite și dovezile arheologice găsite în urma cercetărilor.
De multe ori, noi ca oameni tindem să credem că unele lucruri sunt adevărate doar pentru că le-am auzit de la niște oameni în care avem încredere sau că pur și simplu lucrurile sună bine și ne place ideea în sine. Nu îmi doresc să facem asta și cu Biblia. Adevărul îl putem cunoaște doar cercetând.
“Adăugând la ideea de ateism, ar trebui să cred că nimicul produce totul, neființa dă naștere ființei, instabilitatea devine stabilitate, haosul produce informație, inconștiența produce conștiință și lipsa unui motiv generează motive. Pur și simplu nu am destulă credință să cred astfel de lucruri.”
– Lee Strobel
Vorbind de biblie, și eu și Iulian credem că e adevărată, însă credința mea sau a lui Iulian nu e suficientă ca să convingă pe cineva că biblia e ceea ce eu cred că este. Și despre asta vom vorbi în mare parte azi. Și pentru mine și pentru Iulian au fost o serie de lucruri care ne-au făcut să credem, și în cazul meu această credință a crescut și mai mult când am studiat alte teori precum teoria evoluționismului sau alte idei umaniste pe lângă viziunea despre lume creștină. Pur și simplu toate celelalte teorii s-au dovedit a fi slabe sau poate chiar iraționale când le compari cu mesajul Bibliei.
Trivia despre biblie
1. Biblia are două părți
Biblia are doua părți numite Vechiul Testament și Noul Testament. Prima parte a fost scrisă înainte de venirea lui Iisus pe pământ și vorbește despre istoria poporului evreu și despre ce va face Iisus când va veni, iar a doua parte sunt învățăturile pe care Iisus i-a învățat pe apostoli. O mare parte din Noul Testament a fost scrisă de Apostolul Pavel.
2. Biblia a fost scrisă pe o perioada mai mare de 1000 de ani
3. Biblia este cea mai influentă carte
Biblia este cartea cu ceea mai mare influența asupra istoriei omenirii; a inspirat oamenii sa facă lucruri mărețe iar alții au folosit-o cu intenții nu prea bune și i-au alterat mesajul pentru propriile interese.
4. Biblia este o culegere de cărți
Biblia este o mica librărie, deoarece este formată din mai multe cărți, adică 66 de cărți, care pot fi rezumate într-o singura poveste: povestea răscumpărării lumii de către Dumnezeu.
5. Biblia este cea mai vândută carte
Biblia este cea mai vânduta carte în istoria lumii. De când exista cărțile pana în prezent biblia rămâne #1 cea mai vânduta carte, cu cele mai multe copii tipărite vreodată.
De ce am ales să cred Biblia?
1. Credem Biblia pentru că e susținută de dovezile istorice și arheologice
Fără alte introduceri și completări, credem că Biblia e adevărată datorită dovezilor istorice.
Noul Testament a fost păstrat în mai multe manuscrise decât orice altă lucrare literară antică, cu peste 5000 de manuscrise complete sau fragmentate în limba greacă, peste 10.000 de manuscrise latine și peste 9000 de manuscrise în diferite alte limbi străvechi.
Dacă e să comparăm numerele astea cu dovezile care sunt în favoarea altor scrieri istorice, numerele sunt drastice în defavoarea lucrurilor despre care învățam la scoală, și pe care nu le contestam că sunt adevărate.
Ați auzit de Homer? Cel care a scris epopeile Iliada și Odisea? Sunt doar undeva puțin peste 1.700 de fragmente de manuscrise care să ateste că aceste scrieri sunt reale. 1.700 comparat cu 24.000 e o diferență foarte mare. Totuși, nicio alta scriere antica nu are atât de multe dovezi ca să o ateste, toate au mai puține decât scrierile lui Homer.
Herodot? Învățăm despre scrierile lui în școala generala de ani și ani de zile. Herodot a fost un istoric. Toate dovezile care confirma ca ceea ce a spus Herodot se rezumă la puțin peste 100 de manuscrise. Din nou, comparând ceea ce spune Herodot cu dovezile în favoarea Bibliei sunt de 100 la 24.000.
Dacă îl credem pe Herodot, care are 0,4% din dovezi față de biblie, de ce nu credem și biblia care are un procent de peste 95% acuratețe doar din dovezile arheologice găsite?
Nu era o întrebare retorica! Poate unul din răspunsuri este că nu ne place faptul că ne condamnă trăirea și nu vrem să ne schimbăm, așa că alegem să o ignorăm. Iar răspunsul acesta îl admit mulți, spre surprinderea mea.
2. Credem Biblia pentru ca e singura carte care susține valori absolute
Mereu oamenii încearcă să găsească justificări pentru orice acțiune ar face, bună sau rea. În toate celelalte religii binele e văzut în multe feluri și este subiectiv, la fel și răul. Biblia este singura în care totul este alb sau negru.
De ce este acesta un aspect important? Pentru ca toate religiile vorbesc despre aparență, despre port, și despre ceea ce se vede la suprafață. Biblia vorbește despre rădăcina acestor lucruri și despre intențiile care le declanșează. Biblia nu condamnă aparențele ci izvorul acestora, care este sinele, mintea și inima omului. Învățăturile Bibliei au condamnat mereu natura rea și au prezentat o moralitate absolută care nu se schimbă.
În biblie nu faptul că ai făcut ceva rău este condamnat ci intenția care te duce la a face răul, natura interioară pervertită de rău. Iar odată cu condamnarea firii și a sinelui pervertit Biblia ne învață că doar ceva necompromis poate salva ceva ce a fost deja compromis, si acel ceva este o persoană aflată in afara dimensiunii fizice si temporale in care noi trăim: adică Dumnezeu. Niciun om nu este bun prin natură, toți suntem decăzuți și de asta avem nevoie de Dumnezeu.
3. Credem Biblia pentru că învățăturile ei nu au fost modificate niciodată
Sunt peste 15 secole de când exista canonul biblic și nu a fost modificat niciodată. Toți teologii și cercetătorii biblici afirmă ca biblia este fără greșeală în scrierile originală și nu are contraziceri în niciuna din învățăturile ei.
Însuși apostolul Pavel scrie că „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”
Vă încurajăm să verificați lucrurile despre care vorbim, și să nu ne credeți doar așa, pur și simplu. De altfel avem exemple și în biblie pentru a face asta. În Faptele Apostolilor ni se spune de creștinii din Berea că „Au primit Cuvântul cu toată râvna și cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea este așa.”
Fiți binecuvântați!
Dacă nu ai, poți cumpăra o Biblie de aici. Pentru orice întrebări legate de articol, vă stăm la dispoziție: [email protected]
Emilio Molnar
Emilio are 25 de ani, este căsătorit cu Maria și slujește cu echipa MIA din 2013. A fost o perioadă implicat doar part-time pentru a-și termina studiile teologice la Institutul Biblic Cuvântul Vieții din Ungaria și studiile în Imagine de Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică – I.L. Caragiale din București.
Acum, Emilio este coordonatorul departamentului Media de la Misiune în Acțiune și administrează o mică firmă de publicitate. Pasiunea lui cea mai mare este să creeze conținut vizual care promovează valori sănătoase și integritate. Visul lui este să ajungă să creeze astfel de filme pentru cinema-ul românesc.