Accepți cadoul?
Isaia 9:6, Marcu 16:15
Ne place să credem că omul modern s-a eliberat de lumea arhaică. Însă, el este dependent de aceleași mituri și pseudoreligii străvechi. O multitudine de obiceiuri care mai de care mai festive, pentru a ne înfrumuseța zilele libere din preajma Crăciunului… dar câte sunt păgâne, câte au un substrat biblic?
Un aspect al tradițiilor românești care se întâmplă în noapte de Ajun este mersul cu colindul din casă în casă. Imaginea e aproape poetică și are o semnificație profundă.
În plin ger (de obicei în România temperatura coboară lejer -10 grade Celsius), în toiul nopții, căci se pleacă seara și se stă până se zăresc zori zilei de Crăciun, grupuri de colindători pleacă de la biserică spre alte case cu gândul de a duce vestea bună: nașterea Mântuitorului nostru (Isaia 9:6). În tot acest întuneric al lumii, suntem purtători de Lumină și ne îndeplinim mandatul primit: „Duceți-vă în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la orice făptură” (Marcu 16:15:).
În strânsă legătură cu această tradiție, copiii care vin la colindat primesc din partea gazdelor cadouri. Se prea poate uneori să devină mai interesați de ceea ce vor primi, nu de cadoul pe care L-a dăruit Dumnezeu omenirii – Isus Hristos.
În acest an, descoperirea unui stil nou de viață, de intimitate în prezența lui Isus, este darul care îți poate transforma viața, din partea lui Dumnezeu pentru tine. Căci, Crăciunul începe în momentul în care conștientizăm gândul veșniciei care ne-a fost pus în noi. Dar cum ar fi dacă nu ar trebui să se încheie la sfârșitul lunii Decembrie și l-am sărbători în fiecare zi?
Cântă de bucurie!
Întrebări:
- Pentru ce trebuie să îți pregătești inima în acest sezon de Crăciun?
- Trebuie să faci anumite schimbări ale stilului tău de viață, pentru a se alinia destinului ales de Dumnezeu pentru tine?
Articol scris de Cristina Stan, fondator SLOVE MEDIA